Wat is RJ45?

Wat is RJ45

De term RJ45 is voor velen onbekend, toch heeft iedereen er (bijna) dagelijks mee te maken. Een computer, modem, ethernet switch en Smart TV's zijn voorzien van een RJ45 poort. Een RJ45 poort wordt ook wel internetpoort genoemd en wordt gebruikt om een internet kabel voorzien van een RJ45 connector aan te sluiten.

Hoe zit RJ45 technisch in elkaar?

RJ staat voor “Registered Jack" RJ staat hier voor een geregistreerde insteekplug. De oorspronkelijke RJ45 connector heeft acht contactpunten voor de overdracht van signaal en twee connectoren (8P8C). Feitelijk gezien is de connector die toepasbaar is voor internetverbindingen niet een officiële RJ45 connector, echter is het bedradingsplan volledig hetzelfde. Daarom wordt een netwerk plug standaard een RJ45 genoemd.

Een kabel met RJ45 connectoren of zonder?

Internet kabels standaard voorzien van een RJ45 connector worden ook wel patchkabels genoemd. Patchkabels zijn verkrijgbaar in verschillende varianten en kleuren. Het voordeel van een internet kabel die al voorzien is van RJ45 connectoren is dat deze direct aangesloten kan worden, ook wel Plug & Play genoemd. Klik de patchkabel aan de ene zijde in een modem en aan de andere zijde in het gewenste apparaat die een netwerkverbinding benodigd heeft, bijvoorbeeld een computer of een smart TV.

Indien een internet kabel door een leiding of muur getrokken dient te worden is een internet kabel op rol de uitkomst. Een internet kabel op rol is nog niet voorzien van RJ45 connectoren waardoor het gat waar de kabel doorheen getrokken dient te worden minimaal is. Achteraf kunnen connectoren gemonteerd worden en kan een netwerkverbinding gerealiseerd worden.

RJ45 connectoren  

RJ45 connector eenvoudig online bestellen

Een RJ45 connector los bestellen kan in diverse varianten namelijk cat5e, cat6, cat6a en cat7. De keuze is afhankelijk van de internet kabel op rol die gebruikt wordt. Hierin geldt de volgende vuistregel: De connector dient dezelfde eigenschappen te hebben als de internetkabel.

Ook kan de montage mogelijkheid van de connector kan verschillen. Een RJ45 connector wordt standaard gekrimpt op een internet kabel met behulp van een krimptang. Ook bieden wij de mogelijkheid een toolless connector te bestellen, voor de montage van deze specifieke RJ45 connector is er geen gereedschap benodigd.

Delen: